Sidor

onsdag 30 april 2014

Annies Mimmi Pigg-tårta

Annie älskar Mimmi Pigg och skulle ha ett helt kalas i Mimmisstil. När hon och hennes pappa kom och hämtade tårtan var hon till och med utklädd till Mimmi. Så söt!!


Citronbottnar med vit chokladmousse och jordgubbsmousse. Spacklad med citronsmörkräm och täckt och dekorerad med marsipan.


Den lilla handen tillhör min dotter...

tisdag 29 april 2014

Sockerpasta - gör den själv!

Färgad och klar!

Ska jag ha sockerpasta att täcka tårtor med gör jag den gärna själv, dels för att garantera att den är absolut nötfri, vilket jag fortfarande inte hittar något annat märke som garanterar, och dels för att jag kan smaksätta och variera den precis så som jag vill ha den. Receptet jag använder mig av är jätteenkelt och riktigt bra. Jag hittade det hos "Bakverk & Fikastunder" och det ser ut så här:

Ingredienser

  • 1 msk gelatinpulver
  • 0,6 dl vatten
  • 1,25 dl vit sirap
  • 2-3 msk kokosfett
  • 600-700 g florsocker
  • Ev. smaksättning.

Lös upp gelatinet i vattnet och smält på svag värme tills helt flytande. Tillsätt sirap och kokosfett, rör om tills rinnande och tills fettet smält. Tillsätt eventuell smaksättning t.ex. vanilj-, hallon- eller citronessens. Vet du redan nu att du ska ha hela satsen i en viss färg kan du även tillsätta den nu. Häll ett paket (500 gram) florsocker i en bunke och häll över vätskan, rör ihop och tillsätt sedan resten av florsockret. Här är det viktigt att inte ta i för mycket florsocker. Bättre att ta för lite och sedan tillsätta mer vid knådning. Glöm då inte att sikta florsockret för att undvika klumpar. Degen ska vara flytande men inte rinnig. Se bild 2. Häll smeten i en plastpåse eller plasta in en bunke som båda tätsluts och ställs i kylen att vila i minst 4 timmar eller gärna över natten.

Bild 2

Tätslutande påse

Knåda sen degen smidig och kavlingsbar med hjälp av florsocker.

Oknådad deg direkt från kylen

Smidig, knådad och redo att användas
 För mörk sockerpasta - byt en del av florsockret mot kakao.

Farsdag / Mustaschkampen


Farsdagstårtan 2013 gick i "Mustaschkampens" tecken. Även om det officiellt inte längre finns någon "Mustaschkamp" ville jag uppmärksamma far med en gåva till Cancerfonden i hans namn.

För bidrag till cancerfondens olika insamlingar klicka HÄR

lördag 31 augusti 2013

Karin & Joel

Bröllopstårta - JAG skulle få göra bröllopstårta. Trodde knappt mina öron när jag fick förfrågan om jag ville göra tårtorna till Karin och Joels stora dag. En sådan ära!

Paret hade bestämt sig för tårtbuffé med ett par, tre olika sorter så det var inte tal om någon massiv våningstårta, vilket jag faktiskt var lite lättad över. Brudparets absoluta favorittårta är en helt vanlig prinsesstårta - och jag kan bara hålla med! Vi pratade lite kring smaker och tillslut föll valet på svarta vinbärsmousse med vit chokladfluff samt hallonmousse och vaniljkräm. Ca 75 personer var bjudna till kalaset som skulle äga rum i vackra Gräfsnäs, i Alingsås kommun.

Jag fick i stort sett fria händer gällande utseende men med ledorden pastell, offwhite, gammelrosa och vintage. De hade gillat en fjärilstårta jag gjort för några år sedan så det bestämdes också att just en fjäril skulle vara tårtornas gemensamma nämnare. Så här blev resultatet;

 Hemma på mitt köksbord

 

 



 Laktos- nöt- och chokladfri

 
Stort grattis till herr och fru Fritzell!

Dagis sommarfest!

Min sons, och nu även dotterns, förskola har alltid en sommarfest i mitten av juni då man som förälder blir inbjuden att lyssna till sånger och mysa den härliga trädgården. De stora barnen som slutar förskoleverksamheten blir avtackade men fina dikter upplästa av deras fröken. Sen bjuds det tårtbuffé och bus och lek efter eget behag.

Fick i uppdrag att göra en av tårtorna och blev samtidigt ombedd av en av familjerna att hjälpa till och göra en för dem också då de hamna de i total tidsnöd. Självklart ställde jag upp då de ALLTID ställer upp när jag behöver minsta lilla hjälp. Och jag skulle ju ändå göra en tårta så då tar det ju inte alltför lång tid att göra två.

Samtliga tårtor skulle ju vara absolut nötfria så jag gjorde egen sugarpaste (recept kommer) för att vara extra noggrann. Har än så länge inte hittat någon i butik som det inte står "kan finnas spår av mandel/nötter" i. Någon som har nåt tips?

Satsade på enkelt, somrigt och färgglatt;



Minns inte riktigt smakerna men tror det var vanilj/citron i den ena och blåbär i den andra.

Min önskan om en glad sommar hoppas jag definitivt slog in!!

Pappas födelsedag och Sveriges nationaldag

Min pappa fyller år den 6 juni, d.v.s. på Sveriges nationaldag. Perfekt tycker han själv som lever i bubblan att folk egentligen flaggar just för honom... ^^

Systerdottern Ida, 11 år tog upp beställningen; mäktig, choklad, marsipan, blå och gul och 64 ljus.

Eftersom Ida fick instruktionerna fick hon också vara med och baka och färdigställa tårtan.


Fransk chokladtårta men en kolakrämsfyllning samt hela hallon. Täckt och dekorerad men marsipan. Vi hoppade dock över de 64 ljusen och pappa fick nöja sig men tärningar som indikerade åldern på födelsedagsbarnet.

Tack igen Ida för mästerlig hjälp!

tisdag 21 maj 2013

Dotterns 1-årstårta


På själva födelsedagen mumsade hon glatt i sig pannkakstårta!
 
Ytterligare ett år har gått och denna gång var det dotterns tur att fylla 1 år. Hinner inte med känner jag. Åren går ALLDELES för fort.

Ville göra en tårta som var glad. Som hade vissa specifika symboler som påminner om tiden då hon föddes, kännetecken och minnen.



Låg inne på sjukhus i 3 veckor i samband med hennes födelse. Det var soligt och varmt ute och höjdpunkten denna långsamma (då gick tiden INTE fort) var när jag fick komma ut och titta på de blommande körsbärsträdens vackra blommor. Nyckelpigan har blivit lite av hennes djur, samt att prickigt definitivt är hennes mönster (snuttefiltar, gosedjur osv.) Regnbågens alla färger då jag alltid försöker klä henne färgglatt - då kommer hennes naturliga färger fram. Hon passar i de flesta glada färger. En glad sol då hon definitivt är min lilla solstråle - ALLTID glad.

Vaniljbottnar fyllda med jorgubbschokladfluff samt hackade jordgubbar. Spacklad med grädde, täckt och dekorerad med marsipan.

GRATTIS MIN ÄLSKADE MIRANDA!