Bullar:
- 50 gram jäst (för söta degar)
- 175 gram smör
- 5 dl mjölk
- 2 dl socker
- 2 tsk stött kardemumma
- 1 tsk salt
- ca 1,5 l vetemjöl
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en degbunke och lös upp i mjölk- och smörblandningen. Tillsätt kardemumma, salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl, då blir bullarna torra och jäser dåligt!
Knåda nu degen i ungefär 15 minuter, helst med matberedare/ degblandare.
Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
Skär av locket och fyll med riktigt mycket mandelmassa och grädde. Pudra över florsocker. NJUT!!
Grymt goda bullar blev det av detta receptet. :)
SvaraRaderaKul att ni gillade dem. Nicoles blev definitivt bättre än mina i år. Lite för ivrig med mjölet = lite torrt :o)
Radera