Sidor

tisdag 8 mars 2011

Semlor

Riktigt saftiga semlebullar. Blir ca 20 stycken.

Bullar:
  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 175 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en degbunke och lös upp i mjölk- och smörblandningen. Tillsätt kardemumma, salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl, då blir bullarna torra och jäser dåligt! 

Knåda nu degen i ungefär 15 minuter, helst med matberedare/ degblandare.

Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym. 

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.


Skär av locket och fyll med riktigt mycket mandelmassa och grädde. Pudra över florsocker. NJUT!!

2 kommentarer:

  1. Grymt goda bullar blev det av detta receptet. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att ni gillade dem. Nicoles blev definitivt bättre än mina i år. Lite för ivrig med mjölet = lite torrt :o)

      Radera