Sidor

måndag 25 mars 2013

Våfflor


Bild lånad från arla.se
 Att våfflor kan vara bland det godaste som finns håller nog ganska många människor med om. Nygräddade, frasiga med sylt och grädde. Nästintill oslagbart. Många köper färdig våffelmix och inget fel med det, men egentligen är det ju hur enkelt som helst att göra en våffelsmet. Inte svårare än pannkakssmet och den skulle man ju knappast få för sig att köpa i pulverform...eller?

Här följer mitt favoritrecept. Använder du dig av jäst i smeten behåller våfflorna sin frasighet även när de kallnat.

  • 100 gram smör
  • 4 dl mjölk
  • 10 gram jäst (2 tsk) eller 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • Ev. 2 tsk vaniljsocker

Med jäst: Smält smöret. Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen i hälften av mjölken. Blanda i mjölet samt resten av mjölken och rör till en jämn smet. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 30 min. Blanda i det avsvalnade smöret.
Med bakpulver: Smält smöret. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ihop med hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och det avsvalnade smöret.
Grädda gyllenbruna, servera bums med valfritt tillbehör och glöm för all del inte att njuta!

Lycka till och ha en alldeles underbar våffeldag!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar